2012. március 6., kedd

Szeméttelepen jártam

ÁNTSZ-es gyakorlat keretein belül volt alkalmam megnézni az adonyi hulladéklerakót. Érdemes volt, teljes mértékben megerősítette bennem, hogy szelektíven KELL gyűjteni a hulladékot, mert tényleg külön gyűjtik, nem ömlesztik egybe, még pluszban át is válogatják, hogy minden rendben legyen, és tényleg újrafelhasználásra kerül.
Döbbenetes látvány volt azonban az egész komplexumnak a mérete, irtó sok szemét van ott "eldugva". Csak az a baj, hogyha így folytatjuk a szemétgyártást, akkor nem sokáig lesz már eldugva.....

Ilyet is láttam:
Ha valaki nem tudná (na nem mintha én ezelőtt tudtam volna) ez egy kompaktor, aminek az a dolga, hogy egész nap cirkáljon a hegy tetején, hátha attól a hegy kisebb lesz. Talán tényleg az lesz.
És aki úgy gondolja, hogy tavasszal a kertben kiolvadó kutyagumi büdös, az nagyon téved. Bár tény, hogy csak a "katlanon" belül lehetett érezni, már a mellette elhelyezett kiszolgáló épületeknél sem volt szaga.

Jó, hogy már ilyet is láttam életemben, de azért őszintén szólva nem vágyom vissza.

6 megjegyzés:

  1. Kedves Norcsi,
    el tudom képzelni milyen érzések voltak benned - mi évente többször ellenőrizzük a megye szeméttelepeit. :) az elsőnél én is eléggé "meglepődtem" (kiakadtam), aztán immunis lettem rá. Ez is a környezetvédelem része. Persze, azért jobban szerettem védett területekre járni :) de igazad van: szelektíven kell gyűjteni!
    A másik általam alkalmazott mód, hogy nem kérem az extra csomagolást. Ilyenkor meg az árusok szoktak kiakadni, hogy de hát ingyen van, és nem értik meg, hogy nem azért nem kérem, mert esetleg pénzbe kerül, hanem mert szemét lesz. Szerintem mindenkit el kéne vinni szeméttelepre, akkor talán kicsit elgondolkodnának az emberek... (képen nem akkora a hatás mint élőben, ezt tudom, ott minden érzékszerveddel érzékeled, így meg csak látod...)

    VálaszTörlés
  2. Hát igen
    Amibe képesek időnként becsomagolni a legapróbb dolgot is, az már szinte hihetetlen. És akkor még nincs rajta az extra.
    Az a baj, hogy akiről eddig is lepergett, szerintem ezután is le fog. Mert elég messze van tőle. És nem hiszik el, hogy sok kicsi sokra megy.
    És nagyon köszönöm a kommentet :) Te vagy az első, aki nem ismer személyesen :)
    Még :)
    És ezek szerint az én munkám hasonló lesz a tiédhez, feltéve, hogy el tudok majd helyezkedni.

    VálaszTörlés
  3. Mi lesz a munkád? Én ugyan biológus vagyok, de környezetvédelmi felügyelőként dolgozom - dolgoztam, most ugye babaváró szabin vagyok jó ideje - ez a munka veszélyes a kicsire nézve, találkozunk mi ciántól kezdve mindenféle baciig ezerféle veszélyeztető tényezővel, szóval nem szabad terhesen ilyen helyen dolgozni.
    A csomagolóanyag-ipar nagyon megy. És nem lehet visszaszorítani, amikor olyan irreális elvárások vannak pl. a gyógyszerek esetében, hogy az hihetetlen: fóliázni kell a tablettákat (kétrétegű csomagolás, alufólia+műanyag, ami újrahasznosítás szempontjából szörnyű), ez jön bepakolva papírdobozba, majd ezek újabb nagy kartonba. A gyógyszertárban pedig a papírdobozt általában bapakolják még egy papír vagy műanyag-tasakba. És ez csak egy iparág! Hol van még a többi?
    Gondolom, azt a szeméthegy tetején kiszúrtad, hogy dominál a műanyag mindenféle formában...
    A kompaktor munkája fontos, mert tényleg összenyomja a hegyet, viszont kinyomja a levét, ami megint egy olyan környezetvédelmi gond, hogy sírni lehet tőle. A lerakaton átfolyó esővíz is nagyon sok káros anyagot tartalmaz. Ezért fontos alulról szigetelni a szemétlerakókat, ami a régiek esetében elmaradt, ez a lötty pedig szépen belefolyik a talajvízbe meg felszíni vizekbe.
    Szóval a szemétprobléma olyan, hogy ugye "rejtegetik" a szeméttelepeket, de a környezetvédelmi zavar nem csak helyben létezik, hanem kiterjed. És bizony a szemétgondot nem lehet szőnyeg alá seperni...

    VálaszTörlés
  4. népegészségügyi ellenőr leszek, most végzem levelezőn a sulit, 3 kicsi gyerek mellett. Eddig fogtechnikus voltam. Aztán majd abban fogok dolgozni, amit találok.
    Persze, tudom, hogy fontos, de az az óriási gép a hegy tetején nagyon kicsikének látszott. És rengeteg a műanyag. Egy részét vissza is válogatják, mondjuk ahogy néztem nem túl jó hatásfokkal. De legalább valamit megpróbálnak. És a gyógyszerek még ok. De mondjuk egy műanyag gyerekjáték miért van tripla csomagolásban?

    VálaszTörlés
  5. Ez a visszaválogatás csak olyan is... nálunk is alkalmazzák. Aztán beviszik feldolgozóüzembe (na ott van bűz igazán, mert az már zárt tér, és a nyersanyag szeméttelepről származik), ahol mossák iszonyat mennyiségű marószódával meg ilyesmivel, majd a belőle nyert pelyheket exportálják. Hogy mi lesz belőle, nem tudni. Lehet újabb csomagolóanyag. Ez is egy érv a szelektív gyűjtés mellett.
    A csomagolás: múlkoriban a konyhafelújításra vettünk szegőléc-könyököket, kettesével csomagolva, kombinált papír-műanyagba. Na mi ebben a logika? Egy szobának kizárt, hogy 2 sarka legyen, akkor meg minek kettőnként csomagolni a sarkokba találó mütyüröket?! (meg az összes többit, pl. a csatlakozókat is)
    A gyerekjátéknál meg még külön fel is hívják a figyelmet, hogy a csomagolás a gyerekre nézve veszélyes lehet. Na meg műanyag, na annak milyen baja legyen akár csak magára is?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és még milliószámra lehetne példákat hozni. Én igyekszem a gyerekeimet legalább egy kicsit környezettudatos életre nevelni, meg néha másokat is, többet tenni egyenlőre nem nagyon tudok. Talán majd két év múlva...
      Biztos lesz még ilyesmiről bejegyzésem. Csak még érnie kell a fejemben.

      Törlés